Ihana, kamala arki on täällä taas

09.01.2023

Herättiinkö teillä tänä aamuna joululomasta virkistäytyneinä ja lähdettiin iloisina töihin ja kouluun? Pitkän loman jälkeen odotamme jo arkea ja sen rutiineja. Huomaamme kuitenkin heti ensimmäisenä arkiaamuna todellisuuden iskevän päin kasvojamme. 

Maija ei löydä margariinia jääkaapista ja Pekalla on kouluun palautettava todistus hukassa. Puoliso on unohtanut tietokoneensa salasanat ja omasta vaatekaapista ei löydy mitään päällepantavaa! Koira pitäisi viedä lenkille, kuka ehtii? Kuulostaako tutulta. Lannistumme jo ensimmäisen viikon aikana ja alamme odottaa seuraavaa lomaa.

Suurin osa elämästämme on kuitenkin sitä arkea. Ehkä olemme miettineet liian vähän sitä, kuinka ne aivan tavalliset viikot saisi soljumaan mukavasti. Varsinkin aamut ovat monessa perheessä kaoottisia. Kuinka monta tavaraa onkaan hukassa ja kuinka monta päätöstä joudumme tekemään jo ennen kuin pääsemme työn pariin. 

Mitä jos tavaroille olisikin omat paikkansa ja ne löytyisivät sieltä silloin kun niitä tarvitaan? Mitä jos vaatekaapissa olisikin vain päällepantavaa. Kaikki vaatteet istuisivat hyvin ja ne sopisivat toisiinsa? Entä jos keittiö mahdollistaisi lasten itseohjautuvuuden eikä vanhempaa tarvittaisi yksinkertaisiin perusjuttuihin aamun kiireessä? Ajattele, jos tarvittavat paperit löytyisivät helposti ilman tuskanhikeä. Kunpa jokaisen perheenjäsenen mustat hanskat olisivat omissa koreissaan! 

Apua saatavilla!

Ammattijärjestäjä on ammattinimikkeenä kohtalaisen uusi ja moni ei tiedä millaista työtä teemme. Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että autamme juuri sinunlaisia ihmisiä saamaan arjen toimivaksi kodissasi ja/tai työpaikallasi. Pureudumme rutiineihisi, tai niiden puuttumiseen. Mietimme kanssasi tavaramääriä ja tavaroiden paikkoja. Ohjaamme tekemään järkeviä valintoja ja luomme kanssasi uudet rutiinit toimivan arjen saavuttamiseksi. 

Usein ratkaisut arjen helpottamiseksi olisivat yksinkertaisia, mutta omalle toiminnalleen ja kodilleen sokeutuu. Tavarat kasaantuvat ja arki kaaostuu. Ammattijärjestäjän ohjauksella sinunkin elämääsi voidaan kuitenkin helpottaa. Aamuisesta säheltämisestä ja tavaroiden etsimisestä säästetty aika voidaan käyttää itsellesi mieluisampiin asioihin. Toinen nauttisi mielellään rauhallisen aamiaisen sanomalehden parissa, kun taas toinen tekisi pitkän aamukävelyn koiran kanssa. Kunpa tähän vain olisi aikaa! 

Kun vielä pohdit, että tarvitsisitko tosiaan ammattijärjestäjää avuksesi, niin voit itse aloittaa helpoilla muutoksilla. Laadin sinulle valmiiksi listan muutamista asioista, joilla saat aamuja sujuvammiksi. Nämä kaikki ovat käytössä omassa perheessäni ja ovat toimiviksi todettuja käytäntöjä. 

  • Järjestä keittiö siten, että lapsetkin ylettyvät lautasiin ja laseihin ilman kiipeilyä
  • Tee jääkaappiin aamiaskori, jossa ovat ne elintarvikkeet, joita aamiaisella käytetään
  • Tallenna salasanat yhteen sovellukseen, joka on kaikilla laitteillasi
  • Pidä eteisen kaapeissa vain käsillä olevan kauden ulkovaatteet ja kengät
  • Järjestä erityisesti asusteet eteisessä helppoihin paikkoihin, jokaiselle oma kori tai vastaava. Huolehdi siitä, että korit eivät ole liian täysiä
  • Karsi vaatekaappisi ja poista ennen kaikkea ne vaatteet, jotka ovat liian suuria tai pieniä. Tavoitevaatteiden paikka ei ole kaapissasi!
  • Rakenna käsilaukkuasema, josta nappaat aamulla laukkuun tarvitsemasi tavarat
  • Herää aamulla 15-30 minuuttia ennen muuta perhettä ja juo hiljaisuudessa aamukahvi tai kupillinen teetä ja silmäile päivän uutisotsikot

Ehkä näiden pienten vinkkien toteutuksella saat rauhoitettua aamujanne jonkun verran. Jos kaipaat lisää apua tai tarkempia ohjeita, niin laita minulle viestiä! Autan mielelläni, sillä en rakasta mitään niin kuin rauhallisia, seesteisiä aamuja ja haluaisin auttaa sinua luomaan sellaisia teidänkin perheellenne, oli teitä sitten 1 tai 10 perheenjäsentä.

Toivon, että tänä vuonna saan auttaa monia perheitä, jottei heidän elämänsä olisi sitä viikosta toiseen raahautumista palmun kuvat mielessä. Arki on mukavaa, kun rakennamme ympäristömme sitä tukemaan, esteettisyyttä tietenkään unohtamatta. Sisustussuunnittelijana huomioin myös sen, että koti pysyy kauniita ja saamme aikaan kotinne tyyliin sopivia ratkaisuja tavaroiden hallinnan suhteen. 

Niin, ja onnea sinulle alkaaneeseen vuoteen 2023!

Oma lupaukseni tälle vuodelle on järjestää kalenteriini enemmän tyhjää tilaa ajattelutyölle sekä spontaaneille tekemisille. Teitkö sinä uuden vuoden lupauksia?